27 Ocak 2015 Salı

Örgü: motif motif battaniye;

Yıllar önceki motif etkinliğinden örülmüş motifler bir poşet içinde öylece memlekette durup duruyordu.  Motif birleştirme ipini de çoktandır alıp motiflerin yanına koymuştum. Yıl başı öncesi memlekete gittiğimde otururken aklıma geldi.  Ben de birleştirip verdim.  Ve bu güzel papatyalı  battaniye ortaya çıktı.  Battaniye kenarlarını yarım motiflerle tamamlama fikri anlamındı. Yarım motifleri de kendisi ördü.  Teşekkürler ablacığım.

 

2 yorum:

nurtenbegendi.blogspot.com dedi ki...

Yerdeki o dantel örtü dekoratif ve fotoğraf çekimi için orada değil mi? Aman haaa, yazık günah valla. Nasıl örülüyor o model sen biliyor musun arkadaşım? Ben biliyorum da yazıyorum :) Ben küçükken, 12 kişilik masaların evlere kurulduğu, üzerine ağ ipinden örtüler örüldüğü yıllardı. Annemle babam yurt dışındaydılar ve yaz tatilinde geleceklerdi. Anneannem beni avutmak için anneme sürpriz olsun diye, çeyizim için masa örtüsü örmemizi teklif etti. Birlikte başladık örmeye, krem rengi bir ip. İlk 6 motiften sonrası ızdırap oldu benim için. Çünkü henüz 12-13 yaşında ya varım ya da yokum. Ben çok dikkatli ve simetrik örüyorum, anneannem gözü gördüğü kadar örmeye çalışıyor. 8'li yıldız motiflerinin 9'luları, hatta 11'lileri falan bile örülüyor anneannem tarafından. Zaten ipin rengi, daha biz 2-3 sıra ilerlemeden demode oluyor, her gören "aa neden beyaz örmediniz, krem rengi artık battı" diyor. Bu 12 kişilik masa örtüm yarılanmadan annemler gelip gidiyor, tatil bitiyor, tamamlanması ertesi seneye sarkıyor. Bense bu ince uzun örtüyü hiç kullanmıyorum. Uzun kenarından çıkardığım motiflerden bir seccade yapıyoruz annemle, anneannemi rahmetle, o günleri gülümsemeyle anıyoruz. Kalan parçayı yatak örtüsü olarak değerlendirme projemi de Allah nasip ederse emeklilik günlerime saklıyorum.
Pardon, bu arada kendi hikayemden senin battaniyeni unutuyordum; papatya tarlası gibi olmuş hakikaten de, çok şık. Ellerine sağlık arkadaşım. İyi günlerde kullanılsın.

rabiasultanipek dedi ki...

Nurtenciğim, ne güzel, bir dantelle çocukluk yıllarına dönüverdin. Çocukluk zamanlarında yapılan şeyler hep özlemle hatırlanır. Ben bu danteli üsküdarda eskisinden 5liraya bu yaz aldım. Kim bilir ne hatıralar gizlidir her ilmeğinde. Ören ne zorluk ve ne hayallerle ördü ve neden sonra eskicilerin tezgahına düştü bu dantel. Aldığımda astarıda vardı galiba seccade yapmışlardı. Ama önce astarını söktüm. Sonra yıkadım ve şimdilik yatak odamda kilim olarak kullanıyorum. Zor ve eski bir model... İlerde belki kenar örüp uygun bir astar dikerek kilim olarak kullanmaya devam ederim :)